tisdag 18 augusti 2015

Bomb i centrala Bangkok igår.






Igårkväll vid 19.00 , lokal tid, exploderade en bomb nära Erawan shrine, Ratchaprasong intersection, i centrala Bangkok.
Se bild nedan , vid röda märket i mitten.




I dagsläget 22 omkomna och 123 skadade , enligt svt.se.
Detta är den värsta attacken i Thailand i modern tid.





Intressant läsning .


Håkan Wallenius/Wallenius vinklar. kommenterar gårdagens artikel i Aftonbladet.

Återigen har Aftonbladet varit i farten och den här gången är det Wolfgang Hansson som är en självutnämnd Thailandexpert. Hela artikeln Under ytan kokar de poltiska motsättningarna-Missnöje med militärdiktaturen finns återgiven nedan med kommentarer från oss under varje stycke. Aftonbladet i kursiv stil och ingressen i fet stil.


Ingress
Thailand har en lång historia av terrorism. Men det är ovanligt att huvudstaden Bangkok drabbas. Bomben kan ha att göra med att Thailand sedan ett drygt år tillbaka åter är en militärdiktatur men den kan också finnas andra förklaringar.
Här spekulerar Wolfgang Hansson vilt. Ingen annan utländsk journalist, inte ens de på plats, gissar så vilt. Att Thailand har en lång historia av terrorism är sant och terrorismen finns i provinserna Songkhla, Yala och Pattani på gränsen till Malaysia. Eftersom det är en lång historia har vi svårt att förstå varför Wolfgang knyter an bombdådet i Bangkok till en militärdiktatur som suttit sedan den 22 maj 2014. Vi får förmoda att Wolfgang som andra reportrar på Aftonbladet relaterar till en militärdiktatur liknande Pinochet och Franco. Så ser inte den thailändska militärdiktaturen ut.
Det kan finnas en koppling
Det faktum att den exploderade i en vägkorsning där politiska demonstrationer ofta förekommit de senaste åren kan vara en indikation på att det kan finns en koppling mellan bomben och det komplicerade politiska läget i turistparadiset. Än så länge finns inga indikationer på vem som kan ligga bakom. Men det finns ett stort missnöje med den politiska utvecklingen de senaste åren hos anhängarna av den förre thailändske premiärministern Yingluck Shinawatra och hennes bror Thaksin. Även han premiärminister 2001-2006. Thaksinanhängarna förlorade den politiska makten i maj förra året när militären genomförde en oblodig kupp. Sedan dess har Yingluck Shinawatra ställts inför rätta och förbjudits att ställa upp i några politiska val den närmaste fem åren. Militären har också infört mycket hårda restriktioner för media och för oppositionella att uttala sig om det politiska läget.

Anledningen till att bomben exploderade i korsningen Ratchaprasong har väldigt lite att göra med de tidigare demonstrationerna. Det råkar vara så att anledningen till att de ofta pågår demonstrationer i just den korsningen är att den ligger centralt med en mängd köpcentran och femstjärniga hotell i närområdet. En demonstration i den korsningen syns precis som en bomb i den korsningen hörs och ger största möjliga publicitet. Självklart finns det ett missnöje bland de som förlorade makten vid den militära interventionen och att Yingluck så småningom ska ställas inför rätta har skapat ett motstånd. Men hon är inte dömd än. Tvärtemot vad Wolfgang skriver har de hårdare restriktioner som infördes efter den 22 maj 2014 lättats efter att krigslagarna upphävdes den 1 april 2015.  
Bokläsning kan ge fängelseAtt sitta offentligt och äta en smörgås eller läsa George Orwells roman "1984" kan räcka för att bli arresterad och fängslad. Militären har lovat demokratiska val men det ser ut att dröja. På ytan är det mesta lugnt men under den fortsätter de politiska motsättningarna att koka och förtrycket att hårdna. Den stora vägkorsningen Ratchaprasong där bomben exploderade ockuperades våren 2010 av anhängare till Thaksin Shinawatra som krävde att han skulle återinsättas som premiärminister. När den thailändska militären efter några månader med våld rensade området dödades 90 personer. Ända sedan dess har politiken i Thailand karakteriserats av stora spänningar och kraftiga motsättningar mellan de som stödjer den traditionella ordningen i Thailand, gulskjortorna och Thaksinanhängare. De senare har vunnit alla politiska val sedan 2001 men ändå puttats bort från makten av den gamla eliten. Motivet för bombningen skulle kunna vara att försöka försvaga militärdiktaturen eller åtminstone påminna om dess existens. Trots de politiska bråk som dominerat Thailand de senaste tio åren är terrorhandlingar ovanliga i Bangkok.

Här vet vi inte om Wolfgang citerar ur George Orwells bok ”1984” eller om han rent av blivit fängslad när han läst boken och ätit en smörgås. Så vitt vi vet har ingen annan blivit fängslad för att ha läst en bok eller ätit en smörgås sedan den militära interventionen. Mycket riktigt dröjer valet men det finns anledningar till det. Det som försenar mest är att en ny grundlag skrivs och ska gå för en folkomröstning innan ett val kan hållas. Anledningen är att en mängd reformarbete ska finnas inskrivet i den nya konstitutionen. Det är lugnt på ytan men under den fortsätter de politiska motsättningarna att koka och förtrycket att hårdna. Här har Wolfgang dragit till med en verklighetsförstärkning han borde avstått ifrån. Mycket tyder på att motsättningarna i många fall ersätts av försoning och förtrycket har definitivt inte hårdnat om det överhuvudtaget funnits något förtryck i ordets rätta mening. Inte heller krävde demonstranterna UDD, United front for Democracy against Dictatorship de s.k. rödskjortorna, att Thaksin skulle återinsättas som premiärminister. Kravet var att, den som UDD ansåg tillsatta premiärministern, Abhisit Vejjajiva skulle avgå. Thaksin Shinawatra befann sig inte i Thailand 2010. Den thailändska militären rensade mycket riktigt området runt Rachaprarop med ett nittiotal döda som följd. Stora spänningarna och kraftiga motsättningar har präglat samhället sedan dess men efter den militära interventionen den 22 maj 2014 har spänningarna minskat och den thailändska befolkningen mått bättre. Thailands 67 miljoner innevånare är inte indelade i för och emot Thaksin, som dessutom spelar en allt mindre roll i den thailändska politiken. Slutet på det finstilta har Wolfgang lyckats hyggligt med.
Muslimska separatisterTerrorn är betydligt vanligare i södra Thailand där muslimska separatister sedan mycket länge för en väpnad kamp mot centralregeringen i ett försök att bryta loss några provinser som är befolkade av en majoritet muslimer. Poliser, tempel och buddhistmunkar är några av måltavlorna för regelbundet återkommande terrordåd som blivit en del av vardagen i södra Thailand men som får tämligen lite uppmärksamhet internationellt. En bomb i huvudstaden kan vara ett sätt att rikta uppmärksamheten mot den här konflikten. 2006 exploderade en serie bomber i Bangkok. Ingen tog på sig dåden men åtminstone en av de utredningar som gjordes efteråt pekade ut separatister i södra Thailand som de skyldiga. Men på det här stadiet går det bara att spekulera om vem som kan tänkas ligga bakom explosionen i Bangkok. Ett motiv - oavsett vem som ligger bakom - kan vara att skada den för ekonomin så viktiga turismen i Thailand. Erfarenheten visar dock att den här typen av dåd bara har effekt på kort sikt. Efter några månader är planen fulla igen. Särskilt som mycket av turismen i Thailand är knuten till badorter i söder snarare än till huvudstaden.

Att generellt skriva södra Thailand är ren slöhet. Om Wolfgang vill hänvisa till terror utförd av separatister borde det vara relativt lätt att få tag i namnet på provinserna. Södra Thailand kan ju faktiskt vara Phuket. Så enligt Wolfgangs teorier är det antingen Thaksinanhängare eller muslimska separatister från södra Thailand som ligger bakom bombningarna i Bangkok. Vi skulle om vi for fram lika vårdslöst med fakta och sanningar som Wolfgang kunna tillföra ytterligare en tre – fyra grupper. Men det har vi ingen rätt att göra av den anledningen att vi vet för mycket om Thailand. Det är endast sådana som Wolfganag Hansson förunnat att spekulera. Ju mindre man vet ju lättare är det att peka i olika riktningar. Det pågår fredsförhandlingar i södraThailand mellan den thailändska regeringen och de muslimska separatisterna och för bara några dagar sedan röstade Nationalförsamlingen nej till att riksrättsåtala 248 medlemmar av den Pheu Thailedda regeringen med Yinguck Shinawatra som premiärminister (se Inget riksrättsåtal och mindre korruption).
Noterbart är att Wolfgang Hanssons artikel inte finns med i pappersupplagan av Aftonbladet den 18 augusti. Bara i webbtidningen.





Så TRAGISKT att sådant kan ske. Oskyldiga omkommer och skadas.


MÅ ALDRIG ONDSKAN SEGRA.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar