onsdag 24 augusti 2011

TÄNKVÄRT...som Thailandsresenär...


En bok som bör läsas av alla Thailandsresenärer


"Under floden" - en grym och gripande skildring från turistparadiset - debutroman om sexhandeln i Thailand

När Staffan Nordstrand antog utmaningen att leda byggprojekt i Thailand kom han nära de inhyrda arbetarna och han drabbades av deras berättelser om levnadsvillkoren i de fattiga norra regionerna. Han fick inblick i en grym värld av trafficking och korruption.

En värld som turistparadisets fasad vilar på.

Svenska turister i Asien rättfärdigar prostitutionen och traffickingen genom att delta i sexhandeln eller med sin aningslösa närvaro i sexkvarteren. Det som hemma vid köksbordet är förkastligt ser man här på med nyfikenhet – ibland till och med tillsammans med sina barn.

Efter tre år av resor, grävande efter information och otaliga intervjuer ligger den verklighetsbaserade debutromanen Under floden klar.

I romanen, där Mekongfloden obevekligt flyter fram, följer vi flickan Prim och hennes familj och vänner, bland annat farfar vapensmugglaren, hennes mamma som plötsligt ensam får försörjningsbördan och vänner som hamnar i klorna på människohandlare. En aldrig sinande ström av unga flickor tvingas in i prostitutionsindustrin. I fattiga bergsbyar, som Prims hemby i norra Laos, säljs flickor till bordellernas upphandlare – innan de ens är födda. Prims väg från den fattiga hembyn går via uppfostringsbordellerna i norra Thailand till turistparadiset Phuket. Där väntar äntligen ett slut, eller kanske en ny början …

Staffan Nordstrand har arbetat på ledande positioner i multinationella storbolag. Han har drivit finansbolag, fastighetsbolag och butikskedja. Staffan har dessutom ett förflutet som artist, kompositör och textförfattare med flera skivor och listplaceringar bakom sig.
Hans nyfikenhet och stora intresse och engagemang för Thailand och dess invånare har lett fram till ett författarskap, där han, i romanform, presenterar fakta och information om sexhandeln i Thailand och Laos som sällan eller aldrig uppmärksammas. Med detta hoppas Staffan Nordstrand i förlängningen kunna väcka den svenske ”gode” turisten ur sin aningslöshet och se vad den tanklösa närvaron i nöjeskvarteren understödjer: en människohandel där unga flickors liv är under all värdighet. Författaren vill skapa debatt kring turistens närvaro och visa vad som döljer sig under turistparadisets yta och vilket högt pris de fattiga i byarna får betala.

”Under floden” är Staffan Nordstrands debutroman ges ut i april 2011 och är den första delen i en planerad trilogi.


Jag har läst den och det är en gripande och mycket tänkvärd bok vars innehåll jag tänker på ofta här i Thailand. Speciellt ikväll då vi varit till Patong o köpcentrat Jung Ceylon och såg en skymt av Bangla road....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar