söndag 14 juli 2013

Sanatoriet i Hällnäs




Ett rum handlade om Sanatoriet i Hällnäs.

"Strax utanför orten ligger det stora sanatoriet. Hällnäs sanatorium är i  stil typisk för sin tid och var den största anläggningen i Sverige när den invigdes 1926 med sin plats för 208 patienter. Sanatoriet byggdes sedan ut i flera etapper för att 1948 hålla 340 platser. Sanatoriet hade eget vattenkraftverk, vattentorn, skola, röntgen, operationsrum, glasmästeri samt bageri."  Källa Wikipedia

Rullstolen riktigt snygg i  rotting, vitmålad.



 Tuberkulos eller TBC var en besvärlig sjukdom. Den drabbade andningsvägarna. TBC är en infektionssjukdom och orsakas av mykobakterier.
Under mitten av 1800-talet dog 4 miljoner människor per år i Europa av tuberkulos. Tuberkulos är den farsot som krävt flest dödsoffer genom historien, pesten inräknad.


Dagordning från 1926 och 1949. Intressant!


Ordningsregler fanns.
T.ex. ”Iakttag ett lugnt och stillsamt uppförande och försök att taga tillvaron med gott humör.” 
 

 Den sjuke skulle stärkas med riklig och närande föda, god omvårdnad, vila, frisk luft och sol. Dagliga promenader för de mindre sjuka rekommenderades också.
Eftersom boten bl.a. bestod av frisk luft och närande mat, var det liggturerna i de öppna ligghallarna och promenaderna som dominerade dagarna. Men, här fanns även glädje och sorg. På den avdelning där de svårast sjuka låg kunde det hända att så många som fyra av 40 patienter dog på ett dygn.

Text Västerbottens museum.

Numera ägs  byggnaderna av ett thailandskt bolag...för tillfället bor där bärplockare från Thailand.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar